June 29, 2009 at 2:20 pm (Uncategorized)

Ingantanku kembali menjangkau ketika zaman nenek dan datukku dipaksa berkhawin.Mahu atau tidak mereka dipaksa berkhawin juga. Remaja-remaja dahulu semunya erti kewajipan untuk menurut perintah ibu bapa mereka. Cubalah bayangkan anak remaja sekarang apabila disuruh berkhawin dengan seseorang yang mereka tidak dikenali langsung ! Anak remaja kini disuruh menjaga adik-beradiknya sehari-suntuk pun mereka boleh mengomel selama seminggu apatah lagi bila di suruh mengjaga kesihatan ibubapa.

Tujuan saya untuk menulis karangan ini adalah untuk mengingatkan remaja-remaja kini bahawa kehidupan mereka tidak sesusah yang mereka fikirkan. Nenek  moyang kita berdepan dengan lebih banyak kesusahan. Mereka harus memilih antara pelajaran, keluarga dan hidup. Segelintir daripada mereka dahulu pasti bijaksana. Malangnya, mereka terpaksa  mengorbankan masa depan mereka demi kehidupan keluarga. Mereka terdorong setiap hari untuk menanam padi atau menjadi pembantu hanya untuk seketika atau untuk selamanya. Hidup mereka tidak  menentu.

Kini remaja diberi kesenangan untuk belajar bersunggu-sungguh. Pemerintah  juga telah mengumpul dana untuk pelajar yang  mengalami kekurangan wang atau juga masalah keluarga . Dengan kemewahan yang diberikan ini ,tiada lagi yang akan menghalang kita untuk belajar. Malangnya mereka sering mengambil kesempatan ini lalu  membuang masa bergaul dengan kawan-kawan yang kurang bermoral. Remaja kini kurang diberi perhatian oleh ibubapa maka lalai lalu masa depan mereka dibazirkan begitu sahaja.Selain itu masyarakat Melayu telah terpengaruh dengan kehidupan di Barat,mengikut idola mereka yang kurang bermoral .Aktiviti seperti merokok,menghidup dadah, tatu dan juga hubungan rapat antara perempaun dan lelaki.Ada kalanya,remaja boleh bertengkar dengan ibubapa semata-mata untuk keluar dengan pasangan atau kawan-kawan mereka. Mereka menjalankan aktiviti ini untuk menunjukkan yang mereka sudah dewasa dan boleh menjaga diri mereka sendiri tetepi mereka tidak sedar akan duit yang mereka dapat setiap hari adalah daripada kerja-keras ibubapa. Remaja tidak harus mengorbankan diri mereka untuk belajar atau mendapatkan kesenangan kerena semua telah tersedia untuk mereka.

Secara keseluruhan, saya rasa remaja harus mementingkan diri mereka dengan melakukan sesutu yang berfaedah bukan dengan pekara yang  mereka ingini dan boleh mengarah mereka ke pangkal jalan yang salah.Bagaimana susah pun, sudah tentu ada jalanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: